O nas
CO JEST NA PIERWSZYM MIEJSCU
Do produkcji naszych kiełbas, dziczyzny, kiełbas długo dojrzewających i pozostałych produktów, używamy wysokiej jakości mięsa pozyskiwanego z hodowli świnek bez antybiotyków. Daje to Tobie pewność, że zarówno Ty jak i Twoi bliscy jedzą najzdrowsze wędliny, bez użycia chemii w trakcie wzrostu świnek oraz przy produkcji kiełbas wędzonek, garmażerii.
Nasze wędliny z dziczyny są najwyższej jakości i pozyskiwane tylko ze zwierząt wolnożyjących. Znamy się na tym mięsie bardzo dobrze, dlatego nasze wyroby charakteryzują się zapachem lasu/pokarmu dziko żyjących zwierząt, przyprawami i ziołami, a nie przysłowiowym „wiatrem”.
W P&W kupujemy klasyfikowane jakościowo, gotowe elementy świnek, dzików i jeleni (schab, szynka, łopatka, boczek), z których wyczarowujemy wspaniałe, pachnące dymem zmieszanym z zapachem lasów, łąk i pól, ziół i egzotycznych przypraw wędliny – które są przede wszystkim zdrowe.
W mięso, starannie wcierane są wyselekcjonowane naturalne przyprawy, lub jest one kąpane w gotowanych i wystudzonych wywarach z naturalnych przypraw i ziół, które sami, w zakładzie odważamy według naszej własnej receptury - mielimy je - jeśli zachodzi taka konieczność i ręcznie mieszamy.
JAK WYTWARZAMY NASZE WĘDLINY
Pracujemy w naszym zakładzie według wymagających manufakturowych reguł. Stosujemy tradycyjne techniki, które nie uznają dróg na skróty. W swojej pracy nie przyśpieszamy żadnymi związkami chemicznymi procesów naturalnie wymagających czasu.
Wędzonki dojrzewające przyprawiamy wcierając mieszane przez nas, suche, naturalne przyprawy wraz z ziołami.
Wędzonki parzone kąpiemy w przygotowywanym według naszej receptury wywarze przypraw ziół i soli.
W ten sposób dajemy mięsu szansę, aby naturalnie nasyciło się smakiem, aromatem przypraw i ziół. Nie nastrzykujemy naszego mięsa solankami, nie używamy chemii, barwników, polepszaczy smaków. Stosujemy 45% dopuszczonej w UE dawki peklosoli – to nic innego jak konserwant, który utrwala żywność i – co istotne – nie szkodzi, o ile podawany jest w zmniejszonym do minimum stężeniu.
Kiełbasy nadziewamy tylko w naturalne jelita, a każdy kawałek kiełbasy, kaszanki, kabanosa jest ręcznie odwijany przez naszych pracowników, osuszany, aby następnie mógł „wjechać” do jednej z 3 komór wędzarniczych opalanych drewnem bukowym, olchowym, a czasami nawet z drzew owocowych.
Kiełbasy długo dojrzewające posiadają w sobie dodawane przez nas w trakcie produkcji kultury bakterii.
Dojrzewanie naszych produktów surowych to swoiste misterium, trwające 5 – 12 tygodni od rozpoczęcia cyklu produkcyjnego. Kilkuetapowe wędzenie zimnym dymem zazwyczaj kończy się na tydzień przed ostateczną kontrolą jakości w zakładzie, która dopuszcza produkt do sprzedaży. Dla Was, jest to gwarancja wykwintnego smaku, klarownej struktury, możliwość cieszenia się z tego, że podróżując w każdą część Świata możecie zabrać ze sobą – dla siebie, Waszych bliskich, Klientów, produkty P&W, które przewożone zarówno w samolocie, jak i w samochodzie nie stracą na jakości.
Każde 100 gram naszych produktów wytwarzamy z minimum 115 gram mięsa, a w produktach dojrzewających i suszonych, wartość ta wzrasta nawet do 157 gram. To powrót do tradycyjnych, solidnych praktyk. Informację o tym, ile gramów surowego mięsa zostało wykorzystane do produkcji 100 gramów gotowej wędliny, umieszczamy na każdej etykiecie. Ważne jest dla nas uczciwe informowanie naszych Klientów o tym, co u nas kupują.
JAK DOSTARCZAMY NASZE PRODUKTY
Witaj w świecie smaków, gdzie magia łączy się z aromatem!
W naszym sklepie online, gdzie czekają na Ciebie wędliny, które przeniosą Twoje podniebienie w magiczną podróż….
Jak już złożyłeś zamówienie, wtedy wkracza do akcji nasza ekipa specjalizująca się z konfekcjonowaniu i pakowaniu paczek. Wybieramy najodpowiedniejsze kiełbasy, wędzonki, czy produkty długodojrzewające prosto z naszego magicznego magazynu, aby ich smak, konsystencji i jakość zaskoczył Cię przy otwarciu. W pomieszczeniu, gdzie w temperatura nie przekracza 8 st.C, każda część jest ważona z precyzją czarodziejki Ani i Andżeliki, które później starannie pakują je, aby ich magiczny aromat był uwięziony do momentu, kiedy będziesz otwierał wędlinę. Na tak zawakowaną porcję naklejamy etykiety z określonymi składnikami, wagą i terminem przydatności.
A teraz zaczyna się magiczna podróży naszych wędliny do Twojego domu! Za pomocą kuriera InPost dostarczamy je najczęściej w ciągu jednego dnia od nadania przesyłki na teren całej Polski.
Zamówienia złożone do godziny 17, zazwyczaj są pakowane następnego dnia. Wysyłki realizujemy od wtorku (zamówienia złożone od czwartku do niedzieli) do czwartku (zamówienia złożone od poniedziałku do środy).
Prosty proces, ale pełen czaru smaku. Zrób zakupy w naszym sklepie online i ciesz się ich smakiem, wtedy każdy posiłek będzie wyjątkowy!