Darmowa dostawa od 150,00 zł

Zielone szparagi zawinięte w dojrzewający boczek z Pieczone&Wędzone

2020-06-02
Zielone szparagi zawinięte w dojrzewający boczek z Pieczone&Wędzone

Znane afrodyzjaki w kuchni, to szczególnie ostrygi, małże i szparagi. Skoro wciąż trwa sezon szparagowy, polecamy Wam przepis na romantyczną kolację z ich udziałem. Twoja druga „połówka” z pewnością doceni tak przygotowaną romantyczną kolację.

Jak poznać, czy szparagi są świeże, kiedy będziecie je kupować?

To bardzo proste. Powinny być one sprężyste i błyszczące, a ich główki muszą być zamknięte.

SKŁADNIKI

Szaparagi

Boczek dojrzewający Pieczone&Wędzone

Szczypta soli

Odrobina masła

1 limonka

Czosnek

Przyprawy; tymianek, parmezan,

Według uznania: pomidorki cherry, liście bazylii.

PRZYGOTOWANIE

Szparagi myjemy i wkładamy do wrzącej wody tak, aby główki wystawały ponad nią. Dodajemy szczyptę soli i odrobinę masła.

Gotujemy 7 – 10 minut, na końcu hartujemy je zimną wodą.

Następnie każdy szparag zawijamy w trzy plastry boczku dojrzewającego Pieczone&Wędzone.
Już zawinięte szparagi układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy tymiankiem, parmezanem oraz skrapiamy limonką.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni około 10 minut. Pod koniec pieczenia wyciskamy na szparagi czosnek.
Według uznania, przyozdabiamy je pomidorkami cherry, liśćmi świeżej bazylii i  kieliszkiem rieslinga w ręku

Smacznego P&W

Zaufane Opinie IdoSell
4.52 / 5.00 27 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-05-21
Delicje. !!!
2024-05-13
Super
pixel