Zielone szparagi zawinięte w dojrzewający boczek z Pieczone&Wędzone
Znane afrodyzjaki w kuchni, to szczególnie ostrygi, małże i szparagi. Skoro wciąż trwa sezon szparagowy, polecamy Wam przepis na romantyczną kolację z ich udziałem. Twoja druga „połówka” z pewnością doceni tak przygotowaną romantyczną kolację.
Jak poznać, czy szparagi są świeże, kiedy będziecie je kupować?
To bardzo proste. Powinny być one sprężyste i błyszczące, a ich główki muszą być zamknięte.
SKŁADNIKI
Szaparagi
Boczek dojrzewający Pieczone&Wędzone
Szczypta soli
Odrobina masła
1 limonka
Czosnek
Przyprawy; tymianek, parmezan,
Według uznania: pomidorki cherry, liście bazylii.
PRZYGOTOWANIE
Szparagi myjemy i wkładamy do wrzącej wody tak, aby główki wystawały ponad nią. Dodajemy szczyptę soli i odrobinę masła.
Gotujemy 7 – 10 minut, na końcu hartujemy je zimną wodą.
Następnie każdy szparag zawijamy w trzy plastry boczku dojrzewającego Pieczone&Wędzone.
Już zawinięte szparagi układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy tymiankiem, parmezanem oraz skrapiamy limonką.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni około 10 minut. Pod koniec pieczenia wyciskamy na szparagi czosnek.
Według uznania, przyozdabiamy je pomidorkami cherry, liśćmi świeżej bazylii i kieliszkiem rieslinga w ręku
Smacznego P&W