SIGN IN YOUR ACCOUNT TO HAVE ACCESS TO DIFFERENT FEATURES

FORGOT YOUR PASSWORD?

FORGOT YOUR DETAILS?

AAH, WAIT, I REMEMBER NOW!
MASZ PYTANIE? ZADZWOŃ 509 300 020, 660 396 316
  • Lista życzeń
  • Zamówienia
  • Szczegóły konta
  • LOGIN

Pieczone&Wędzone

Pieczone&Wędzone

telefon: 509 300 020
Email: jerzy@pieczoneiwedzone.pl

Karolczyk & Karolczyk Sp. z o. o.
Godziszewy 33C / 87-500 Rypin

  • HOME
  • SKLEP
  • O NAS
  • OFERTA DLA BIZNESU
  • KLUB P&W
  • BLOG
  • KONTAKT
KUPTERAZ!
  • No products in cart.
czwartek, 15 października 2020 / Published in Bez kategorii

Wartości odżywcze mięsa z dziczyzny

Jakie są wartości odżywcze dziczyzny?

Mięso dziko żyjących zwierząt łownych jest jednym z najzdrowszych i najmniej kalorycznych na rynku. Średnia wartość energetyczna dla dziczyzny wynosi około 120 kcal na 100 g. Ponadto proporcje zawartości białka do tłuszczów jest odwrotna do innych mięs. Prawie 80% wartości energetycznej pochodzi od pełnowartościowego białka. Zawartość tłuszczu wynosi zaledwie 3 g na 100 g produktu surowego.

Zalety spożywania mięsa z dziczyzny

Takie proporcje wynikają z trybu życia zwierzyny (ruchliwość zwierząt powoduje intensywne spalanie tkanki tłuszczowej i brak odkładania się jej nadmiaru w ciele). Mięso zwierząt łownych jest więc bardziej ukrwione, mniej otłuszczone i posiada bardzo niską zawartość cholesterolu – zaledwie 80 mg w 100 g. Tak korzystny skład może odgrywać istotną rolę w profilaktyce i leczeniu chorób serca. Walory dziczyzny nie kończą się na niskiej kaloryczności i korzystnym rozkładzie makroskładników. Mięso z tego rodzaju stanowi bowiem bogate źródło ważnych dla człowieka składników mineralnych, przede wszystkim żelaza (na co wskazuje jego intensywnie czerwony kolor), fosforu i wapnia. Ich ilość w dziczyźnie jest większa, niż w innych gatunkach mięs.

Co wpływa na smak dziczyzny?

Dzika zwierzyna odżywia się głównie pokarmem leśnym o intensywnym zapachu, co przekłada się na wyjątkowy i charakterystyczny smak mięsa. Zależnie od rodzaju zwierzęcia, może on być bardzo różny – od delikatnego i aromatycznego mięsa sarny czy jelenia, po bardziej ostry, charakterystyczny smak mięsa dzika. Najbardziej cenione wśród smakoszy jest mięso młodych osobników, uważane za najdelikatniejsze i posiadające najwyższą wartość smakową.

Jak widać, zalet ze spożywania mięsa z dziczyzny jest naprawdę sporo. To nie tylko mięso smaczne, ale także dobre dla naszego zdrowia.

W naszej ofercie mamy szeroki zakres wyrobów z wysokiej jakości dziczyzny, dlatego zachęcamy do zapoznania się z naszą ofertą produktową!

  • Tweet

What you can read next

Pizza neapolitańska z szynką dojrzewającą z dzika Pieczone&Wędzone
Dlaczego produkty P&W są zdrowe i dobre dla środowiska?
W jaki sposób grillować, aby produkty na grilla były zdrowe?

Szukaj

KATEGORIE PRODUKTÓW

  • Wędzonki
  • Pieczyste
  • Kiełbasy
  • Garmażeria
  • Dania Konfitowane
  • Dania w słoikach
  • Sosy w słoikach
  • Zupy w słoikach
  • Sery dojrzewające: kozie, krowie, owcze
  • Deska Karnawałowa
  • Skrzynki Prezentowe
  • Produkty świąteczne

INFORMACJE

  • Polityka prywatności
  • Dostawa
  • Polityka środowiskowa Pieczone&Wędzone
  • Zamówienia
  • Regulamin
  • Kontakt

KONTAKT

  • +48 509 300 020
  • +48 660 396 316
  • biuro@pieczoneiwedzone.pl
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • Formularz kontaktowy
  • ZOBACZ TEŻ NA
Pieczone&Wędzone

Pieczone&Wedzone - wędliny wolne od GMO, mięso z hodowli bez antybiotyków, dziczyzna z polskich lasów, wędzone naturalnym dymem, tylko naturalne składniki.© 2021 Wszelkie prawa zastrzeżone.

TOP