Darmowa dostawa od 150,00 zł

Tłusty Czwartek i Ostatki… fit

2024-02-05
Tłusty Czwartek i Ostatki… fit

Mimo że rok 2024 jest dłuższy o jeden dzień, bo to rok przestępny, to początek roku strasznie nam się skurczył. 8 lutego mamy Tłusty Czwartek, 13 lutego Ostatki, a Wielkanoc obchodzić będziemy 31 marca / 1 kwietnia. Pora zatem, by tradycji stało się zadość, zaplanować menu w smakowity, ale nie koniecznie tłusty sposób.

Tłusty Czwartek i Ostatki to czas spotkań i obfitości stołów. Za króla Sasa mówiło się, jedz, pij i popuścić pasa. My wyznajemy tę zasadę i podsuwamy pomysły na lekkie menu, które zagości na Waszych stołach, by jak głosi tradycja pożegnać się smacznie z Karnawałem.

Ludowe porzekadło głosi, że kto nie zje w Tłusty Czwartek ani jednego pączka, temu nie będzie się wiodło w życiu. Proponujemy ludową mądrość nieco zmienić, mianowicie, kto w Tłusty Czwartek nie zje mięsa między pączkami, temu nie będzie wiodło się w życiu. Rekomendujemy wczesną wieczorową porą naszą chudą goleń yorkshire, która przygotowana jest bez tłuszczu i skóry. Produkt przygotowany do zapieczenia. Jest chudy, delikatny, soczysty z mięsa od świń z chowu bez GMO i antybiotyków. Podajcie ją z chrupiącą bagietką, oraz solidną porcją chrzanu lub ostrej musztardy. Druga nasza propozycja to delikatna noga z kaczki to także danie gotowe wymagające tylko włożenia do rozgrzanego piekarnika na kilkanaście minut, którą można wyserwować z modrą kapustą na ciepło lub jak polecał Jan Brzechwa w buraczkach. A dla tych, którzy lubią kiełbasę na ciepło, proponujemy lub kiełbasę naturalną. No, a w międzyczasie, możecie oddać się pączkowemu szaleństwu. Mamy przypuszczenie graniczące z pewnością, że tak smaczny Tłusty Czwartek zapewni radość i pomyślność na każdy dzień 2024 roku i w dodatku z naszymi gotowymi wyrobami konfitowanymi.

OSTATKI

Śledzik, zapusty, mięsopust, kusak, kozelek, podkoziołek to regionalne nazwy dla Ostatków, czyli wtorku przed Środą Popielcową kiedy ostatni raz popuszczano pasa i zajadano się produktami mięsnymi, z którymi o północy żegnano się aż do Wielkanocy.

Mimo że Wielki Post nie jest tak rygorystyczny, jak za czasów naszych prababć, to tradycja zabawy w tym dniu wciąż jest aktualna i wiele osób spędza je na zabawie. Co zatem warto mieć na stole, by hucznie pożegnać karnawał? Jeśli ciepło, to proponujemy wspomniane już wyżej konfitowane dania gotowe. Ale warto też sięgnąć po bigos myśliwski z delikatną kiełbasą pieczoną z dzika, a także mięsem z dziczyzny, lub zaskoczcie swoich gości strogonowem z dzika w czerwonym winie.

Prawdziwym królem stołu w te dni może być flagowy produkt P&W udziec prasowany z dzika w plastrach.

Nasze propozycje możecie uzupełnić innymi wędlinami i produktami, które znajdziecie w naszym sklepie internetowym.

Dobrej zabawy i smacznego!

Zaufane Opinie IdoSell
4.52 / 5.00 29 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-05-13
Super
2024-04-05
Obsługa super. Szybko, solidnie. Tak trzymać.
pixel