SIGN IN YOUR ACCOUNT TO HAVE ACCESS TO DIFFERENT FEATURES

FORGOT YOUR PASSWORD?

FORGOT YOUR DETAILS?

AAH, WAIT, I REMEMBER NOW!
MASZ PYTANIE? ZADZWOŃ 509 300 020
  • Lista życzeń
  • Zamówienia
  • Szczegóły konta
  • LOGIN

Pieczone&Wędzone

Pieczone&Wędzone

telefon: 509 300 020
Email: jerzy@pieczoneiwedzone.pl

Karolczyk & Karolczyk Sp. z o. o.
Godziszewy 33C / 87-500 Rypin

  • HOME
  • O NAS
  • SKLEP
  • OFERTA DLA BIZNESU
  • KLUB P&W
  • BLOG
  • KONTAKT
KUPTERAZ!
  • No products in cart.
czwartek, 19 listopada 2020 / Published in Bez kategorii

Różowe wędliny, szare wędliny – o co w tym wszystkim chodzi?

Dlaczego do wszystkich wędzonek i wędlin dodawany jest azotyn sodu, popularnie zwany nitrytem – trucizna, która w nadmiarze stosowana powoduje raka, a przedawkowanie jej grozi śmiercią?

Pytanie dość długie i wydawałoby się skomplikowane. Pewnie wielu z Was podejrzewa, że odpowiedź również będzie zawiła. A jednak nie. Odpowiedź jest banalna! Otóż wolimy wędliny z nitrytem, bo są ładne, różowe, wyglądają apetycznie i kuszą nas zza lady chłodniczej. Nie tak jak te pieczone, szare, brzydkie choć jednocześnie najzdrowsze. Dla znacznej większości Konsumentów, w chwili podejmowania decyzji zakupowej nie ma to znaczenia, czy są zdrowe dla naszego organizmu, czy zawierają sztuczne barwniki lub konserwanty. Ważne jest to, że nie prezentują się tak ładnie przed gośćmi na półmisku, jak te różowe. Na przekór powyższemu, Pieczone&Wędzone w październiku wprowadziło na rynek wędliny bez zastosowania w produkcji azotynu sodu jako substancji konserwującej.

Będąc świadomym producentem wędlin bardzo wysokiej jakości, wbijemy kij w mrowisko i postaramy się wytłumaczyć Wam:

  • jaki surowiec jest powszechnie wykorzystywany do produkcji wędlin, a z jakiego surowca produkujemy wędliny Pieczone&Wędzone,
  • jak przygotowywane są wędliny w dużych zakładach mięsnych, a jak my przygotowujemy wędliny w naszej manufakturze wędlin,
  • dlaczego u innych jest więcej gotowego wyrobu niż mięsa, z którego go wyprodukowano, a u nas jest więcej mięsa w gotowym wyrobie,
  • w jakich ilościach i jakie substancje chemicznych można według UE stosować w procesie konserwacji wyrobów wędliniarskich.

W czterech najbliższych felietonach postaramy się wytłumaczyć powyższe zagadnienia na kilku przykładach z życia wziętych.

Ciąg dalszy w piątek 20 listopada,

Zapraszamy do lektury P&W,

  • Tweet

What you can read next

Dlaczego liczba stosowanych w produkcji mięsa antybiotyków rośnie?
O wędlinach z dziczyzny w Pieczone&Wędzone
Korzyści z jedzenia bezglutenowych wędlin

Szukaj

KATEGORIE PRODUKTÓW

  • Dania gotowe
  • Deska Karnawałowa
  • Kiełbasy
  • Pieczyste
  • Produkty świąteczne
  • Sery
  • Skrzynki Prezentowe
  • Wędzonki
  • Wyroby garmażeryjne
  • Wyroby i wędliny z dziczyzny
  • Wyroby i wędliny z wieprzowiny
  • Zestawy Grillowe

INFORMACJE

  • Polityka prywatności
  • Dostawa
  • Polityka środowiskowa Pieczone&Wędzone
  • Zamówienia
  • Regulamin
  • Kontakt

KONTAKT

  • +48 509 300 020
  • biuro@pieczoneiwedzone.pl
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • Formularz kontaktowy
  • ZOBACZ TEŻ NA
Pieczone&Wędzone

Pieczone&Wedzone - wędliny wolne od GMO, mięso z hodowli bez antybiotyków, dziczyzna z polskich lasów, wędzone naturalnym dymem, tylko naturalne składniki.© 2021 Wszelkie prawa zastrzeżone.

TOP