Darmowa dostawa od 150,00 zł
Bezpieczne zakupy
Idosell security badge

Różowe wędliny, szare wędliny – o co w tym wszystkim chodzi?

2020-11-19
Różowe wędliny, szare wędliny – o co w tym wszystkim chodzi?

Dlaczego do wszystkich wędzonek i wędlin dodawany jest azotyn sodu, popularnie zwany nitrytem  trucizna, która w nadmiarze stosowana powoduje raka, a przedawkowanie jej grozi śmiercią?

Pytanie dość długie i wydawałoby się skomplikowane. Pewnie wielu z Was podejrzewa, że odpowiedź również będzie zawiła. A jednak nie. Odpowiedź jest banalna! Otóż wolimy wędliny z nitrytem, bo są ładne, różowe, wyglądają apetycznie i kuszą nas zza lady chłodniczej. Nie tak jak te pieczone, szare, brzydkie choć jednocześnie najzdrowsze. Dla znacznej większości Konsumentów, w chwili podejmowania decyzji zakupowej nie ma to znaczenia, czy są zdrowe dla naszego organizmu, czy zawierają sztuczne barwniki lub konserwanty. Ważne jest to, że nie prezentują się tak ładnie przed gośćmi na półmisku, jak te różowe. Na przekór powyższemu, Pieczone&Wędzone w październiku wprowadziło na rynek wędliny bez zastosowania w produkcji azotynu sodu jako substancji konserwującej.

Będąc świadomym producentem wędlin bardzo wysokiej jakości, wbijemy kij w mrowisko i postaramy się wytłumaczyć Wam:

  • jaki surowiec jest powszechnie wykorzystywany do produkcji wędlin, a z jakiego surowca produkujemy wędliny Pieczone&Wędzone,
  • jak przygotowywane są wędliny w dużych zakładach mięsnych, a jak my przygotowujemy wędliny w naszej manufakturze wędlin,
  • dlaczego u innych jest więcej gotowego wyrobu niż mięsa, z którego go wyprodukowano, a u nas jest więcej mięsa w gotowym wyrobie,
  • w jakich ilościach i jakie substancje chemicznych można według UE stosować w procesie konserwacji wyrobów wędliniarskich.

W czterech najbliższych felietonach postaramy się wytłumaczyć powyższe zagadnienia na kilku przykładach z życia wziętych.

Ciąg dalszy w piątek 20 listopada,

Zapraszamy do lektury P&W,

pixel