Bezpieczne zakupy
Idosell security badge

Dlaczego produkty P&W są zdrowe i dobre dla środowiska?

2020-03-20
Dlaczego produkty P&W są zdrowe i dobre dla środowiska?

Pieczone&Wędzone nie jest kolejnym producentem wyrobów mięsnych na polskim rynku.

P&W powstało dzięki temu, że my sami, nie mogliśmy kupić wyrobów, które spełniałyby nasze oczekiwania pod względem jakości, które byłyby wolne od GMO, antybiotyków, nastrzykiwania zarówno wodą jak i  chemią, bez barwników i alergenów. Będąc klientami oczekiwaliśmy wyrobów przygotowywanych klasycznymi metodami, przy użyciu naturalnych przypraw, z wykorzystaniem bezpiecznego, tradycyjnego wędzenia, przy jednoczesnej kontroli składu dymu, który byłby gwarancją zdrowego produktu. Zależało nam, by dym nie przekraczał dolnej granicy WWA, ustalonej przez Unię Europejską, a peklowanie mięsa odbywało się z obniżoną o 50% ilością peklosoli w stosunku do dopuszczonej prze UE ilości azotynu sodu.

Zdrowe produkty – to dla nas priorytet

W obecnej sytuacji pandemii chcielibyśmy zwrócić Wam uwagę na to, że to, czym się żywimy buduje naszą odporność.

Według Światowej Organizacji Zdrowia /WHO/ w 2019 roku, wytypowano 10 największych zagrożeń dla zdrowia ludzkości:

  1. Zanieczyszczenie powietrza oraz zmiany klimatyczne,
  2. Choroby niezakaźne – cukrzyca, nowotwory, choroby serca,
  3. Groźba pandemii grypy – czego właśnie świadkami jesteśmy,
  4. Złe warunki życia,
  5. Odporność na antybiotyki,
  6. Niebezpieczne patogeny – Ebola, Mers,
  7. Niedostateczna opieka zdrowotna,
  8. Postawy i ruchy antyszczepionkowe,
  9. Wirus Dengi,
  10. HIV.

Na co dzień nie myślimy o tym, nie dostrzegamy „czyhających za rogiem” zagrożeń. Nie przywiązujemy wagi do tego, czy produkty, które spożywamy są dla nas zdrowe, bezpieczne, wytworzone w taki sposób, aby nie  przyczyniały się do degradacji naszego środowiska. W większości sytuacji myślimy tylko o szybkim zapełnieniu naszych żołądków byle czym, tłumacząc się brakiem czasu na zrobienie kanapki, sałatki, wartościowego posiłku. Nie zastanawiamy się też nad tym, z czego i w jaki sposób zostały przygotowane produkty, które spożywamy i czy producent należy do firm odpowiedzialnych, które nie myślą tylko o własnym zysku, ale również o wpływie produkowanego jedzenia na nasze zdrowie i środowisko.

Mięso pozbawione antybiotyków

Mając na uwadze obecną sytuację, jako firma świadoma odpowiedzialności, jaka na nas spoczywa, wytwarzająca wysokiej jakości wędliny, podjęliśmy współpracę z JEDYNYM producentem mięsa w Polsce, który oferuje mięso świnek hodowanych  bez podawania im w trakcie całego ich życia antybiotyków.

Dlaczego jest to tak ważne?

Warto zwrócić uwagę, że jest to piąta pozycja na liście zagrożeń WHO.

Bakterie oraz wirusy mają ogromne zdolności przystosowawcze. W zależności od zmieniających się warunków mogą mutować swój materiał genetyczny, aby przetrwać. W wyniku stosowania nadmiernej ilości antybiotyków, zarówno podczas leczenia ludzi, jak i w hodowli zwierzęcej, a nawet roślinnej, zaczynamy hodować szczepy, które mają odporność na większość stosowanych antybiotyków!

Niestety ten proces pogłębia się. Naukowcy przewidują , że w 2050 roku, antybiotykoodporne bakterie będą powodowały większą śmiertelność wśród ludzi niż nowotwory, dlatego bardzo ważne jest czym się żywimy, czy zastanawiamy się nad tym, z czego i jak ktoś tę żywność wyprodukował.

Produkcja wędlin z zerową emisją CO2

Zanieczyszczenie środowiska jest na pierwszej pozycji czarnej listy WHO. Obecnie, rolnictwo na świecie odpowiada za ok 15-20% emisji gazów cieplarnianych, które skutkują ociepleniem klimatu, odrywaniem się, jak poinformowała Europejska Agencja Kosmiczna od lodowca Pine Island jęzorów lodowych wielkości Malty. Nasze mięso pochodzi od producenta, który może poszczycić się zerową emisją CO2 w swojej produkcji roślinno – zwierzęcej!!!

Co to oznacza dla nas? Mianowicie to, że odpady wytworzone w trakcie chowu świnek, są wykorzystywane w biogazowni do przetworzenia powstającego w trakcie, szkodliwego metanu na energię elektryczną, która to zasila zarówno chlewnie, jak i zakład produkujący paszę dla tych zwierząt.

Warto więc zastanowić się nad tym, jakie mięso, czy wędliny wybierzemy w sklepie. To my jako konsumenci ponosimy odpowiedzialność za to, jak będzie wyglądała nasza planeta za 30 – 50 lat, a przede wszystkim jakie będzie życie naszych dzieci. To od nas zależy, w jakim stanie pozostawimy im Ziemię. Bądźmy więc świadomi naszych wyborów i wybierajmy mądrze.

My możemy poszczycić się tym, że robimy to w zgodzie z naturą ekologią i naszym sumieniem oraz przekonaniem. Mamy nadzieję, że ta praca zostanie przez Was doceniona.

Zapraszamy do naszego sklepu internetowego Pieczone&Wędzone.

Zaufane Opinie IdoSell
4.52 / 5.00 27 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-05-13
Super
2024-04-03
Realizacja zgodnie z zamówieniem pysznych produktów, dziękujemy
pixel