SIGN IN YOUR ACCOUNT TO HAVE ACCESS TO DIFFERENT FEATURES

FORGOT YOUR PASSWORD?

FORGOT YOUR DETAILS?

AAH, WAIT, I REMEMBER NOW!
MASZ PYTANIE? ZADZWOŃ 509 300 020, 660 396 316
  • Lista życzeń
  • Zamówienia
  • Szczegóły konta
  • LOGIN

Pieczone&Wędzone

Pieczone&Wędzone

telefon: 509 300 020
Email: jerzy@pieczoneiwedzone.pl

Karolczyk & Karolczyk Sp. z o. o.
Godziszewy 33C / 87-500 Rypin

  • HOME
  • SKLEP
  • O NAS
  • OFERTA DLA BIZNESU
  • KLUB P&W
  • BLOG
  • KONTAKT
KUPTERAZ!
  • No products in cart.
poniedziałek, 26 października 2020 / Published in Bez kategorii

Polscy hodowcy zwierząt, stosują coraz to większe ilości antybiotyków!

Z oficjalnych danych wynika, iż polscy hodowcy zwierząt, stosują coraz to większe ilości antybiotyków!

Wyniki tych badań porażają – zawartość antybiotyków w mięsie dostępnym w Polsce jest coraz wyższa.

Europejska Agencja Leków (EMA), wykazała, że stosowanie antybiotyków w hodowli zwierzęcej UE zwiększyło się o około 30% w latach 2010 – 2017 konfrontując to z wynikami badań przeprowadzonych wcześniej.

Mięso w Polsce jest pełne antybiotyków

Kraje, dbające o zdrowie swoich obywateli, permanentnie ograniczają stosowanie w hodowli zwierzęcej szkodliwych dla ludzkich organizmów leków oraz chronią glebę i wody gruntowe, przed przenikaniem pozostałości szkodliwych substancji. Z przykrością musimy odnotować, że mięso pochodzące z naszego kraju, znajduje się na końcu tej listy i podąża w przeciwnym kierunku, niż proekologiczna część UE.

Podczas gdy w zgodzie z nowymi trendami, w większości krajów UE stosowanie szkodliwych dla naszego zdrowia leków przez hodowców zwierząt sukcesywnie się ogranicza, bardzo negatywnie prezentują się dla Polski nowe dane EMA. Okazuje się bowiem, że pochodzące z naszego kraju mięso zawiera coraz większe ilości antybiotyków!

90% hodowli zwierzęcych w Polsce podaje zwierzętom preparaty bakteriobójcze w nadmiarze i długoterminowo dla zwiększenia zysków i ograniczenia kosztów, ponieważ niektóre antybiotyki przyśpieszają wzrost zwierząt, jednocześnie skutecznie hamując ich apetyt.

Konsekwencje związane z korzystaniem z antybiotyków w produkcji mięsa

Efektem jedzenia mięsa lub wędlin wytworzonych z taką ilością antybiotyków jest uodparnianie się organizmu na nie. W tej sytuacji człowiek, aby uzyskać ochronę przed bakteriami, w razie infekcji musi zwiększać dawki przyjmowanych leków lub ich rodzaje. To natomiast prowadzi do coraz niższej skuteczności leczenia i częstszych infekcji.

EMA na podstawie danych przekazywanych przez poszczególne kraje Europy, dotyczących sprzedaży preparatów przeciwbakteryjnych w segmencie zwierząt hodowlanych, wykazała, że mięso w Polsce jest fatalnej jakości!

Oficjalny raport uświadamia, co w Polsce znaczy zdrowe odżywianie. W Kraju nad Wisłą, w 2017 r zużyto 165,2 mg antybiotyków w przeliczeniu na 1 kg masy zwierząt hodowlanych, co daje:

  • 4 razy więcej stosowania antybiotyków niż w Danii,
  • 3 razy więcej niż w Holandii,
  • 2 razy więcej niż w Niemczech,
  • 55 razy więcej niż w Norwegii!

Są to ogromne ilości leków, które w ogóle nie powinny znajdować się w mięsie!

Wędliny bez antybiotyków w Pieczone&Wędzone

Pieczone&Wędzone obrało inną drogę. Naszą misją jest produkcja zdrowych, naturalnych i smacznych wędlin.

Od samego początku postawiliśmy na współpracę z GoodValley – jedyną firmą na polskim rynku posiadającą certyfikowane stado, wyhodowane  bez stosowania antybiotyków w trakcie wzrostu trzody. Dlatego nasz surowiec jest inny niż ten, z którego powszechnie produkuje się wędliny. Był to ruch gruntownie przemyślany. Dzięki temu, że dysponujemy jedną z najzdrowszych wieprzowin w Polsce, produkujemy wędliny inne niż wszystkie na rynku.

Pieczone&Wędzone to wędliny, które chce się jeść. Są wolne od GMO, antybiotyków, nastrzykiwania zarówno wodą jak i chemią, bez barwników oraz alergenów. Przygotowywane tradycyjnie, przy użyciu naturalnych przypraw, z wykorzystaniem bezpiecznego, tradycyjnego wędzenia, którego dym nie przekracza dolnej granicy WWA ustalonej przez Unię Europejską i peklowanego z obniżoną o 50% ilością peklosoli/azotynu sodu w stosunku do dopuszczonej przez Unię Europejską.

Wierzymy, że w niedalekiej przyszłości sukcesywnie będzie przybywać świadomych Konsumentów, dla których zdrowie najbliższych oraz własne jest nadrzędne. Marka Pieczone&Wędzone przykłada do tego również swoją cegiełkę – jedzmy rzadziej, ale zdrową i smaczną wędlinę – zgodnie z zaleceniami WHO – niż często i złej jakości.

Zapraszamy do naszego sklepu internetowego www.pieczoneiwedzone.pl

 

Bibliografia:
1. Jak nam szkodzą antybiotyki w mięsie?[dostępny online]:  https://zdrowie.radiozet.pl/W-zdrowym-ciele/Zdrowe-zywienie/Zasady-zywienia/Jak-nam-szkodza-antybiotyki-w-miesie; 13.10.2020

2. Metronidazol [dostępny online]: https://www.mp.pl/pacjent/leki/subst.html?id=557; 13.10.2020

3. Polskie mięso jest pełne antybiotyków. Zawiera ich coraz więcej. [dostępny online]: https://kobieta.onet.pl/zdrowie/antybiotyki-w-polskim-miesie-alarmujace-dane/cstz98p; 13.10.2020­­­­

  • Tweet

What you can read next

Oferta Bożonarodzeniowa 2022 – Zestawy prezentowe Pieczone&Wędzone
Pizza neapolitańska z szynką dojrzewającą z dzika Pieczone&Wędzone
Grillowana kiełbasa z czosnkiem niedźwiedzim P&W oraz surowym boczkiem GoodValley

Szukaj

KATEGORIE PRODUKTÓW

  • Wędzonki
  • Pieczyste
  • Kiełbasy
  • Garmażeria
  • Dania Konfitowane
  • Dania w słoikach
  • Sosy w słoikach
  • Zupy w słoikach
  • Sery dojrzewające: kozie, krowie, owcze
  • Deska Karnawałowa
  • Skrzynki Prezentowe
  • Produkty świąteczne

INFORMACJE

  • Polityka prywatności
  • Dostawa
  • Polityka środowiskowa Pieczone&Wędzone
  • Zamówienia
  • Regulamin
  • Kontakt

KONTAKT

  • +48 509 300 020
  • +48 660 396 316
  • biuro@pieczoneiwedzone.pl
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • Formularz kontaktowy
  • ZOBACZ TEŻ NA
Pieczone&Wędzone

Pieczone&Wedzone - wędliny wolne od GMO, mięso z hodowli bez antybiotyków, dziczyzna z polskich lasów, wędzone naturalnym dymem, tylko naturalne składniki.© 2021 Wszelkie prawa zastrzeżone.

TOP