Pizza neapolitańska z szynką dojrzewającą z dzika Pieczone&Wędzone
Zachęcamy Was do wypróbowania naszego przepisu na tradycyjną włoską pizzę neapolitańską, jednak tym razem w zupełnie nowej, smakowitej odsłonie – z dodatkiem naszej szynki dojrzewającej z dzika Pieczone&Wędzone. Jesteśmy przekonani, że ten nowy smak przypadnie Wam do gustu!
SKŁADNIKI
- 25 g świeżych drożdży
- 150 ml ciepłej wody
- pół łyżeczki cukru
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżka oliwy
- szczypta soli
- 200 gram szynki dojrzewającej z dzika Pieczone&Wędzone
- 2 ostre papryczki
- 2 czerwone cebule
- ½ opakowania sosu pomidorowego
- 300 gram sera mozzarella
- ½ opakowania rukoli
PRZYGOTOWANIE
Świeże drożdże w temperaturze pokojowej rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać 2/3 łyżki mąki oraz cukier, dokładnie wymieszać i odstawić na kwadrans do wyrośnięcia.
Pozostałą mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, oliwę, zrobić wgłębienie w środku i wlać w nie rozczyn. Ciasto dokładnie wymieszać.
Połączone składniki przełożyć na stolnicę, oprószyć mąką i wyrabiać kilkanaście minut, do momentu gdy ciasto będzie gładnie i elastyczne (można to zrobić także mikserem).
Wyrobione ciasto odstawić do miski, przykryć ściereczką i pozostawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
Rozgrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury.
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy, chwilę zagniatać i podzielić na dwie części. Obie rozwałkować i wyłożyć na blaszkę, zostawiając 2 centymetrowe brzegi.
Ciasto smarujemy sosem pomidorowym, a następnie posypujemy startym serem. Na to układamy pokrojoną cebulę oraz papryczki. Wszystko to przykrywamy cienko pokrojoną szynką dojrzewającą z dzika. Tak przygotowaną pizzę wkładamy do piekarnika na kilka minut, do momentu upieczenia się ciasta. Po wyjęciu z piekarnika dekorujemy świeżą rukolą.
Smacznego.
Pieczone&Wędzone