telefon: 509 300 020
Email: jerzy@pieczoneiwedzone.pl
Karolczyk & Karolczyk Sp. z o. o.
Godziszewy 33C / 87-500 Rypin
Do produkcji naszych kiełbas, dziczyzny, kiełbas długo dojrzewających i pozostałych produktów, używamy wysokiej jakości mięsa pozyskiwanego z hodowli świnek bez antybiotyków. Daje to Tobie pewność, że zarówno Ty jak i Twoi bliscy jedzą najzdrowsze wędliny, bez użycia chemii w trakcie wzrostu świnek oraz przy produkcji kiełbas wędzonek, garmażerii.
Nasze wędliny z dziczyny są najwyższej jakości i pozyskiwane tylko ze zwierząt wolnożyjących. Znamy się na tym mięsie bardzo dobrze, dlatego nasze wyroby charakteryzują się zapachem lasu/pokarmu dziko żyjących zwierząt, przyprawami i ziołami, a nie przysłowiowym „wiatrem”.
W P&W kupujemy klasyfikowane jakościowo, gotowe elementy świnek, dzików i jeleni (schab, szynka, łopatka, boczek), z których wyczarowujemy wspaniałe, pachnące dymem zmieszanym z zapachem lasów, łąk i pól, ziół i egzotycznych przypraw wędliny – które są przede wszystkim zdrowe.
W mięso, starannie wcierane są wyselekcjonowane naturalne przyprawy, lub jest one kąpane w gotowanych i wystudzonych wywarach z naturalnych przypraw i ziół, które sami, w zakładzie odważamy według naszej własnej receptury - mielimy je - jeśli zachodzi taka konieczność i ręcznie mieszamy.
Pracujemy w naszym zakładzie według wymagających manufakturowych reguł. Stosujemy tradycyjne techniki, które nie uznają dróg na skróty. W swojej pracy nie przyśpieszamy żadnymi związkami chemicznymi procesów naturalnie wymagających czasu.
Wędzonki dojrzewające przyprawiamy wcierając mieszane przez nas, suche, naturalne przyprawy wraz z ziołami.
Wędzonki parzone kąpiemy w przygotowywanym według naszej receptury wywarze przypraw ziół i soli.
W ten sposób dajemy mięsu szansę, aby naturalnie nasyciło się smakiem, aromatem przypraw i ziół. Nie nastrzykujemy naszego mięsa solankami, nie używamy chemii, barwników, polepszaczy smaków. Stosujemy 45% dopuszczonej w UE dawki peklosoli – to nic innego jak konserwant, który utrwala żywność i – co istotne – nie szkodzi, o ile podawany jest w zmniejszonym do minimum stężeniu.
Kiełbasy nadziewamy tylko w naturalne jelita, a każdy kawałek kiełbasy, kaszanki, kabanosa jest ręcznie odwijany przez naszych pracowników, osuszany, aby następnie mógł „wjechać” do jednej z 3 komór wędzarniczych opalanych drewnem bukowym, olchowym, a czasami nawet z drzew owocowych.
Kiełbasy długo dojrzewające posiadają w sobie dodawane przez nas w trakcie produkcji kultury bakterii.
Dojrzewanie naszych produktów surowych to swoiste misterium, trwające 5 – 12 tygodni od rozpoczęcia cyklu produkcyjnego. Kilkuetapowe wędzenie zimnym dymem zazwyczaj kończy się na tydzień przed ostateczną kontrolą jakości w zakładzie, która dopuszcza produkt do sprzedaży. Dla Was, jest to gwarancja wykwintnego smaku, klarownej struktury, możliwość cieszenia się z tego, że podróżując w każdą część Świata możecie zabrać ze sobą – dla siebie, Waszych bliskich, Klientów, produkty P&W, które przewożone zarówno w samolocie, jak i w samochodzie nie stracą na jakości.
Każde 100 gram naszych produktów wytwarzamy z minimum 115 gram mięsa, a w produktach dojrzewających i suszonych, wartość ta wzrasta nawet do 157 gram. To powrót do tradycyjnych, solidnych praktyk. Informację o tym, ile gramów surowego mięsa zostało wykorzystane do produkcji 100 gramów gotowej wędliny, umieszczamy na każdej etykiecie. Ważne jest dla nas uczciwe informowanie naszych Klientów o tym, co u nas kupują.
Wszystkie nasze tradycyjne wędliny można zamówić w sklepie online. Każdy zamówiony produkt jest starannie przygotowywany przez nas do wysyłki. Po złożeniu zamówienia, nasz pracownik wybiera z magazynu świeże, wystudzone produkty. Następnie starannie pakuje je w vacum, waży, metkuje i przygotowuje paczkę do nadania. Nasze produkty są vacowane oraz pakowane w temperaturze do 8 st.C w dopasowane opakowanie. Doręczamy na terenie całej Polski za pomocą kuriera InPost lub Paczkomatów InPost 24/7 najczęściej w ciągu jednego dnia od nadania wysyłki. Zamówienia złożone do godziny 17, są realizowane następnego dnia. Realizujemy wysyłki od poniedziałku (zamówienia złożone od czwartku do niedzieli) do czwartku (zamówienia złożone od poniedziałku do środy).
Sprzedaż przez stronę będzie realizowana w sezonie jesienno-zimowym aby zachować optymalne warunki temperatury w procesie logistycznym – zarówno w transporcie jak i w sortowni. W sezonie wiosenno-letnim podamy listę sklepów z dostępnymi produktami P&W. Zapraszamy również do naszego sklepu z dziczyzną w Warszawie – Wilanowie.