Nasze wędliny są wolne od glutenu
Produkując zdrowe wędliny, nie mogliśmy ominąć poważnego problemu, jakim są wszelkiego rodzaju alergie. Dzisiaj zajmiemy się GLUTENEM, który jest najczęstszą przyczyną chorób przewodu pokarmowego w Europie. Według danych epidemiologicznych na celiakię choruje ok. 1% populacji (szacuje się, że w Polsce jest to około 400 tysięcy osób), ale pochodnie nieleczonych alergii na gluten, to nie tylko celiakia…
Do chorób glutenozależnych o podłożu automunizacyjnym zaliczamy: opryszczkowe zapalenie skóry (inaczej choroba Duhringa) oraz móżdżkowa postać celiakii, czyli ataksja glutenozależna. Druga grupa schorzeń, to choroby o podłożu alergicznym. W tej grupie wyróżniamy najczęściej występującą alergię pokarmową na pszenicę oraz alergię wziewną piekarzy. Do listy trzeba jeszcze dodać pokrzywkę kontaktową czy pszenicozależną anafilaksję powysiłkową. W przypadku alergii, w odróżnieniu od celiakii, nie zawsze gluten jest jej czynnikiem sprawczym. Co prawda w 80% to właśnie ten składnik indukuje objawy alergii. Od niedawna wyróżniana jest jeszcze trzecia grupa chorób glutenozależnych, tzw. nieceliakalną nadwrażliwość na gluten, a w zasadzie jest to nadwrażliwość na pszenicę. Patomechanizm tej choroby nie jest jeszcze do końca poznany.
Krąg ludzi, którzy muszą strzec się przed glutenem, jest większy niż można by się spodziewać. Stąd do samego początku powstania Pieczone&Wędzone dbamy o to, by nikogo nie wykluczać z przyjemności spożywania naszych wędlin. Dlatego w zakładzie produkcyjnym Pieczone&Wędzone nie używamy ŻADNYCH ALERGENÓW, co daje pewność, że nasze produkty są bezpieczne i mogą trafiać na stoły osób obciążonych nietolerancją m.in., na gluten.
Należy pamiętać, że czyste i nieprzetworzone mięso mają glutenu. Często zawiera dodatki, które wprowadzają gluten do produktu mięsnego – dotyczy to szczególnie pakowanego mięsa mielonego. Należy więc uważać na wszelkiego rodzaju przyprawy czy konserwanty.
– Już na etapie kreślenia założeń dla marki Pieczone&Wędzone byliśmy pewni, że będziemy produkować wędliny o niskim stopniu przetworzenia, rzemieślniczą technologią bez zbędnych dodatków glutenu, alergenów, z mięsa z hodowli bez antybiotyków i dzikich zwierząt – mówi Jerzy Karolczyk współwłaściciel marki Pieczone&Wędzone – nasze pasztety, słoiki z przetworami, kiełbasy, boczki, kaszanki, szynki bez obaw mogą jeść „bezglutenowcy”. Co więcej, wędliny bezglutenowe zawierają pełnię smaku i aromatu, ponieważ stosujemy stare receptur, własne mieszanki przypraw, naturalne składniki oraz selekcjonowane mięso dzikich zwierząt, oraz świnek.
Nasze wędliny są także wolne od antybiotyków, cukru, azotynów, peklosoli, GMO. Wędzone są tylko naturalnym dymem.