Korzyści z jedzenia bezglutenowych wędlin
Gluten jest białkiem występującym w pszenicy i jej odmianach, a także w życie oraz jęczmieniu. Oczywiste jest więc, że bezglutenowe jedzenie będzie trudniej uzyskać. W końcu gluten znajduje się we wszystkich produktach wytwarzanych z mąki pszennej lub z jej udziałem, takich jak pieczywo, makarony, kasze. Przez lata starano się wyhodować takie odmiany pszenicy, które będą dawały jak największe plony i będą miały jak najwyższy poziom glutenu. Gluten ma doskonałe właściwości wiążące i jest bardzo pożądanym składnikiem w przemyśle piekarniczym i cukierniczym. Niestety wraz ze zwiększaniem się dostępności produktów z pszenicy zaczęliśmy spożywać jej coraz więcej i zjadać coraz więcej oczyszczonej mąki pozbawionej składników zawierających błonnik, takich jak otręby.
W wyniku tego zaczęły pojawić się choroby takie jak:
- Celiakia (choroba trzewna) która charakteryzuje się trwałą nietolerancją glutenu. Jest to choroba genetyczna, przy której spożywanie glutenu może doprowadzić do zaniku kosmków jelitowych, doprowadzając tym samym do niedoborów żywieniowych.
- Alergia na gluten, a raczej na pszenicę – jest to uczulenie na wszystkie białka znajdujące się w pszenicy, w tym gluten.
- Nietolerancja glutenu, czyli nieceliakia – określa się ją u osób, u których nie potwierdzono ani celiakii, ani alergii na pszenicę.
Gluten – czy naprawdę nam szkodzi?
W obiegu pojawiła się nazwa „produkty bezglutenowe”, gdyż z czasem zaczęto zwracać na niego dużą uwagę. Ważne jest więc abyśmy tak dobierali pokarmy, aby ograniczyć niepotrzebne spożywanie glutenu, który obecnie znajduje się nie tylko w typowych produktach czyli pieczywie, ale w różnych innych, ponieważ bardzo często jest nośnikiem aromatów lub ekstraktów przypraw. Powszechnie mąki lub kasze znajdują się w produktach przetworzonych np. garmażeryjnych, takich jak pasztety, pasztetowe, kaszanki. Znaleźć go można również w wędlinach, szczególnie w tych drobno rozdrobnionych jak parówki.
Wędliny bez glutenu, czyli świetne wyroby mięsne
My udowadniamy, że z powodzeniem można produkować świetne wyroby mięsne bez dodatku glutenu. Wśród nich znajdują się szynka bezglutenowa, czy kiełbasa bez glutenu. Nasze pasztety zawierają tylko mięso i przyprawy, bez bułki tartej. Tym samym są to wyroby bezglutenowe z najwyższej półki. Nasza pasztetowa jest produkowana bez kaszy i bez mąki, które są świetnymi emulgatorami, ale również tanimi wypełniaczami. Do tego mamy w swojej ofercie wyroby takie, jak kiełbasa bezglutenowa i szynka bez glutenu. Aby zadowolić również tych konsumentów, którzy nie przepadają za kaszą gryczaną, my używamy tylko tej białej, nie palonej. Ma ona zdecydowanie łagodniejszy smak, jest bogata w błonnik oraz probiotyki wspomagające rozwój mikroflory jelitowej.
Reasumując – wędliny Pieczone&Wędzone zalecane są również dla osób, które chcą zastosować dietę bezglutenową.
Zachęcamy do zapoznania się z naszą ofertą wędlin bezglutenowych!