Bezpieczne zakupy
Idosell security badge

Karnawałowe zakąski

2024-01-19
Karnawałowe zakąski

Czas karnawału, to czas zabawy, której towarzyszą smakowite przekąski będące miły przerywnikiem, między jednym a drugim „kawałkiem” na parkiecie. Od międzywojennych rautów, przez PRL-owskie potańcówki i domówki stworzył się kanon polskich przystawek na tego typu imprezy. Niezwykle popularne były wówczas koreczki, na specjalnych półmiskach z wgłębieniami układano połówki jajka na twardo zalewanego majonezem lub wykwintniej sosem tatarskim, czyli majonezem wymieszanym z drobno pokrojonym ogórkiem konserwowym, marynowanymi grzybkami i odrobiną chrzanu. Koreczki niekiedy zastępowano małymi kanapkami z pumpernikla z pastą jajeczną (jajko na twardo z majonezem i szczypiorkiem), awanturką (twarożek ze śmietaną i rybą wędzoną lub rybą z konserwy).

Lata mijają, a karnawał wciąż jest znakomitym pretekstem do zabawy i spotkań towarzyskich. Chcemy zaproponować Wam przystawki w nowoczesnej formie, ale z nutą nostalgii. Co więcej, są to przystawki, które mogą pojawiać się na stołach przez cały roku, ciesząc podniebienie smakami wędlin i przetworów z Pieczone&Wędzone.

Śliwki w boczku klasycznym.
Jedna z najbardziej tradycyjnych przystawek. Podawano je na wszelkich stojących imprezach zwykle na ich początek. Kelnerzy przynosili na srebrnych tacach zakąski na jednego hapsa w wersji na ciepło, albo na zimno. My wolimy na ciepło, jest bardziej aromatyczna. Przystawka była nabita na wykałaczki. Wykwintnie, smacznie i szybko!

Skład: 250 g śliwek suszonych lub w drugiej wersji wędzonych, 300 g wędzonego boczku klasycznego Pieczone&Wędzone, 3 łyżki musztardy np. sarepskiej, chociaż jeszcze lepsza jest miodowa
Sposób przygotowania: Każdą śliwkę zawijamy w plaster boczku posmarowany cienko musztardą. Następnie spinamy wykałaczką aby wszystko trzymało się razem. Tak przygotowane „pakuneczki”
układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy w 200°C przez 12-15 minut. Boczek musi mieć ładny rumiany kolor i chrupiącą strukturę. Pieczone śliwki w boczku kapitalnie smakują maczane w sosie BBQ.

Melon miodowy zawinięty w udziec prasowany z dzika
Klasyka śródziemnomorskich przekąsek. By cieszyły podniebienie, muszą być spełnione dwa warunki. Bardzo dojrzały melon i znakomita szynka. My zaproponujemy Wam nasz flagowy produkt udziec prasowany z dzika w plastrach — surowa wędzonka z dzika, długo dojrzewająca 6-8 tygodni, prasowana, naturalnie suszona.
WUJEK DOBRA RADA: Żeby wybrać dojrzałego melona, należy go powąchać. Jeśli przez skórkę intensywnie pachnie — na pewno będzie soczysty i dojrzały, jeśli nie wydziela owocowego zapachu — będzie twardy.
Sposób przygotowania: dojrzałego melona przekrawamy na pół wzdłuż, wydrążamy pestki, wyrównujemy dno, następnie kroimy na ćwiartki i każdą ćwiartkę na 3 części wzdłuż (jeśli melon jest mały, to na 2 części). Każdą cząstkę obieramy ze skóry. Tak powstałe łódeczki owijamy plastrami prasowanego udźca z dzika. Talerz możemy obsypać listkami rukoli i ewentualnie skropić przystawkę odrobiną sosu balsamicznego.

Koreczki z szynką klasyczną
Żadna domówka, ani bankiet, czy spotkanie przyjaciół w PRL nie mogła obyć się bez koreczków. Czas mijał, a koreczki są wciąż na stołach, chociaż skład się ich zmienił. Najlepszą wędlina do tej zakąski będzie na pewno nasza szynka klasyczna. Ta przystawka to absolutne pole do popisu dla je przygotowujących. Wystarczy wziąć wykałaczkę i nabić na nią szynkę, ser (od żółtego, przez kozi do pleśniowych) i dodatki typu: suszone pomidory, ogóreczek konserwowy, marynowany karczoch lub grzyby, jabłuszko kaparowe, cebulka marynowana, truskawka. To, co kto lubi.

Pasztet z kaczki z konfiturą z cipolli
Pasztety zawsze cieszą się olbrzymim powodzeniem. Proponujmy podać nasz wyjątkowy pasztet z kaczki, a do niego konfiturę z cipolli, czyli cebuli. Można ją kupić w jednym ze sklepów z włoskimi produktami, ale też można zrobić w domu na zapas. Świetnie nadaje się też do serów, desek wędlin.
Konfitura z czerwonej cebuli.
Składniki: 8 czerwonych cebul, 6 łyżek oleju, 1 szklanka wina na grzaniec, 200 ml wody, 4 łyżki miodu, 4 łyżki octu balsamicznego
Sposób Przygotowania: Olej rozgrzewamy na patelni. Wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka. Szklimy. Zalewamy winem i wodą, słodzimy miodem. Mieszamy i dusimy na małym ogniu przez ok. 60 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie wlewamy ocet balsamiczny. Mieszamy i dusimy jeszcze przez chwilę. Można podawać na ciepło lub na zimno, lub przechowywać w lodowce zamknięte w słoik.

Zaufane Opinie IdoSell
4.56 / 5.00 25 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-04-05
Obsługa super. Szybko, solidnie. Tak trzymać.
2024-04-04
Wszystko szybko i bezproblemowo. Wędlina przepyszna... to już kolejne moje zamówienie. Polecam!
pixel