W 2017 do hodowli zwierząt na Świecie zużyto ponad 730 TON antybiotyków. Ogrom używania leków w do wyhodowania zwierząt przeraża.
Co gorsze, ta liczba w ostatnich latach cały czas rośnie.
Obecny system hodowli zwierząt, ukierunkowany jest na optymalizację produkcji. Skutkuje to tym, że zwierzęta wyhodowywane na antybiotykach, dojrzewają w bardzo krótkim czasie. Zagraża to naszemu zdrowiu. Potrzebujemy bezpiecznej i zdrowej żywności, której produkcja nie niszczy nas, jak i środowiska. Od zawsze bakterie uodparniają się na antybiotyki, i to powoduje, że powszechne infekcje są coraz trudniejsze do wyleczenia – mamy obecnie przykład – bo doświadczamy ogólnoświatowej pandemii.
Dlaczego stosuje się tyle antybiotyków?
Jest to dość oczywiste. Zwierzęta często żyją w klatkach lub w dużym stłoczeniu. Oddychają niecyrklowanym powietrzem, z zawartością szkodliwego dla nas ludzi amoniaku. Ze względu na rentowność produkcji, hodowcy na wszelki wypadek podają zwierzętom antybiotyki. Bez nich, w takich warunkach hodowlanych, zwierzęta ciągle by chorowały i padały, co oznaczałoby straty dla hodowcy.
Jak antybiotyki wpływają na nasze zdrowie?
Warto podkreślić, że postępowanie w ten sposób ze zwierzętami ma bezpośredni wpływ na nasze zdrowie!
Permanentne stosowanie antybiotyków, powoduje wzrost oporności bakterii na ich stosowanie. Oddziałuje to na nasze organizmy. Każde infekcje bakteryjne, które łapiemy, stają się trudniejsze do wyleczenia – mamy przykład obecnej pandemii. Co roku z powodu zakażeń wywołanych przez odporne na antybiotyki bakterie, tylko w Europie umiera ponad 33 000 osób!
Jak temu zaradzić?
Potrzebujemy zdrowej żywności. Takiej, która nie niszczy naszego środowiska, ani naszych organizmów. Ono ma budować naszą odporność na bakterie i wirusy.
Współczesna produkcja rolna, powinna opierać się na zrównoważonej gospodarce, czym również jest emisja CO2 do atmosfery. Hodowla zwierząt bez stosowania antybiotyków w trakcie ich wzrostu, podnoszenie ekologicznych standardów uprawy roślin oraz chowu zwierząt to główne kierunki rozwoju. W ten sposób będziemy chronić nie tylko nasze zdrowie i środowisko, ale też nasze zwierzęta.
Jak w Pieczone&Wędzone produkowane jest mięso bez antybiotyków?
Nasze produkty nie zawierają alergenów, nasze mięso jest produkowane bez antybiotyków w zbilansowanej emisji CO2 do atmosfery, używamy naturalnych przypraw, nasza technologia jest powrotem do dawnych standardów, dzięki temu smak naszych swojskich wędlin jest tak unikalny.
Ilość mięsa w mięsie jest ważna. W naszej kiełbasie dojrzewającej z dzika jest na poziomie 166,7 gram na 100 gram gotowego produktu.
Poziom peklosoli dopuszczony w UE wynosi 150 mg na kg mięsa. W naszych produktach po ostatnim badaniu niezależnej placówki doszedł do 24,72 mg na kg mięsa.
Czasami warto się zatrzymać i zastanowić nad tym, co się je.
Może lepiej jest zjeść rzadziej coś zdrowego, lepszego, niż każdego dnia faszerować się chemią.