Czym jest uwarunkowane dodawanie cukru, w procesach produkcji wędlin?
piątek, 05 marca 2021
Podczas hodowli zwierząt, przez wiele lat były prowadzone zabiegi, mające na celu zwiększenie ich mięsności oraz zmniejszenie otłuszczenia tkanki mięśniowej. Wiele osób, nie zdaje sobie więc sprawy; że wędliny bez cukru powstały nie bez powodu. To my, konsumenci odpowiadamy po części za to, jak wygląda obecnie mięso wieprzowe na półkach sklepowych. To my nie chcemy
- Published in Bez kategorii
No Comments
Korzyści z jedzenia bezglutenowych wędlin
poniedziałek, 01 marca 2021
Gluten jest białkiem występującym w pszenicy i jej odmianach, a także w życie oraz jęczmieniu. Oczywiste jest więc, że bezglutenowe jedzenie będzie trudniej uzyskać. W końcu gluten znajduje się we wszystkich produktach wytwarzanych z mąki pszennej lub z jej udziałem, takich jak pieczywo, makarony, kasze. Przez lata starano się wyhodować takie odmiany pszenicy, które będą
- Published in Bez kategorii
Różowe wędliny, szare wędliny – o co w tym wszystkim chodzi?
czwartek, 19 listopada 2020
Dlaczego do wszystkich wędzonek i wędlin dodawany jest azotyn sodu, popularnie zwany nitrytem – trucizna, która w nadmiarze stosowana powoduje raka, a przedawkowanie jej grozi śmiercią? Pytanie dość długie i wydawałoby się skomplikowane. Pewnie wielu z Was podejrzewa, że odpowiedź również będzie zawiła. A jednak nie. Odpowiedź jest banalna! Otóż wolimy wędliny z nitrytem, bo
- Published in Bez kategorii
Polscy hodowcy zwierząt, stosują coraz to większe ilości antybiotyków!
poniedziałek, 26 października 2020
Z oficjalnych danych wynika, iż polscy hodowcy zwierząt, stosują coraz to większe ilości antybiotyków! Wyniki tych badań porażają – zawartość antybiotyków w mięsie dostępnym w Polsce jest coraz wyższa. Europejska Agencja Leków (EMA), wykazała, że stosowanie antybiotyków w hodowli zwierzęcej UE zwiększyło się o około 30% w latach 2010 – 2017 konfrontując to z wynikami
- Published in Bez kategorii
Wartości odżywcze mięsa z dziczyzny
czwartek, 15 października 2020
Jakie są wartości odżywcze dziczyzny? Mięso dziko żyjących zwierząt łownych jest jednym z najzdrowszych i najmniej kalorycznych na rynku. Średnia wartość energetyczna dla dziczyzny wynosi około 120 kcal na 100 g. Ponadto proporcje zawartości białka do tłuszczów jest odwrotna do innych mięs. Prawie 80% wartości energetycznej pochodzi od pełnowartościowego białka. Zawartość tłuszczu wynosi zaledwie 3 g
- Published in Bez kategorii
Pieczone&Wędzone – mija właśnie rok, odkąd marka zagościła w Waszych domach
czwartek, 30 lipca 2020
2 sierpnia minie rok, odkąd Pieczone&Wędzone zaistniało na lokalnym rynku Ziemi Dobrzyńskiej oraz Pojezierzu Brodnickim. Z tej okazji w nadchodzącym tygodniu przygotowaliśmy dla Państwa urodzinową promocję Pieczone&Wędzone w terminie 4 – 8 sierpnia na wszystkie produkty zakupione w naszych sklepach Pieczone&Wędzone oraz sklepie internetowym www.pieczoneiwędzone.pl. Pieczone&Wędzone to marka super premium wśród ogromnej liczby firm produkujących
- Published in Bez kategorii
O wędlinach z dziczyzny w Pieczone&Wędzone
piątek, 26 czerwca 2020
Dziczyzna, z polskich lasów, w których naturalnie żyją dzikie zwierzęta jedzące trawy, żołędzie, zioła, czy owoce krzewinek leśnych lub dzikich sadów, jest zdrowa, ekologiczna i w 100% naturalna. Dzik, czy jeleń lub sarna to wartościowe i naturalne mięso, oczywiście jeśli nie pochodzi z hodowli zagrodowej, tylko jest dziczyzną z polskich lasów. Dla nas to nadrzędna
- Published in Bez kategorii
Pizza neapolitańska z szynką dojrzewającą z dzika Pieczone&Wędzone
poniedziałek, 22 czerwca 2020
Zachęcamy Was do wypróbowania naszego przepisu na tradycyjną włoską pizzę neapolitańską, jednak tym razem w zupełnie nowej, smakowitej odsłonie – z dodatkiem naszej szynki dojrzewającej z dzika Pieczone&Wędzone. Jesteśmy przekonani, że ten nowy smak przypadnie Wam do gustu! SKŁADNIKI 25 g świeżych drożdży 150 ml ciepłej wody pół łyżeczki cukru 250 g mąki pszennej 1
- Published in Bez kategorii
Dlaczego liczba stosowanych w produkcji mięsa antybiotyków rośnie?
środa, 17 czerwca 2020
W 2017 do hodowli zwierząt na Świecie zużyto ponad 730 TON antybiotyków. Ogrom używania leków w do wyhodowania zwierząt przeraża. Co gorsze, ta liczba w ostatnich latach cały czas rośnie. Obecny system hodowli zwierząt, ukierunkowany jest na optymalizację produkcji. Skutkuje to tym, że zwierzęta wyhodowywane na antybiotykach, dojrzewają w bardzo krótkim czasie. Zagraża to naszemu
- Published in Bez kategorii
Zielone szparagi zawinięte w dojrzewający boczek z Pieczone&Wędzone
wtorek, 02 czerwca 2020
Znane afrodyzjaki w kuchni, to szczególnie ostrygi, małże i szparagi. Skoro wciąż trwa sezon szparagowy, polecamy Wam przepis na romantyczną kolację z ich udziałem. Twoja druga „połówka” z pewnością doceni tak przygotowaną romantyczną kolację. Jak poznać, czy szparagi są świeże, kiedy będziecie je kupować? To bardzo proste. Powinny być one sprężyste i błyszczące, a ich
- Published in Bez kategorii
- 1
- 2